Project circulair & biobased bouwen vanuit de digitale fabriek
Van Mensvoort onderdeel van innovatief project voor circulair en biobased bouwen
De bouw-sloopsector zet stappen in de richting van een duurzamere toekomst. Een projectconsortium, met medewerking van Van Mensvoort heeft vanuit het Europees innovatiefonds OPZuid een meerjarige subsidie ontvangen voor een baanbrekend project op het gebied van circulair en biobased bouwen.
Hoe we innovatie naar een hoger plan tillen
Om de innovaties op zowel circulair als biobased gebied naar een hoger plan te tillen worden er in dit project een vijftal waardeketens doorontwikkeld. Gezamenlijk bieden deze ketens grondstoffen input aan het innovatie digitale concept, de Modulefabrique, om uiteindelijk ingezet te worden in de bouw van (demonstratie)woningen. Innovaties zitten in zowel de vijf waardeketens áls in de ontwikkeling van de digitale Modulefabrique.
100% circulair Beton
De huidige stand van zaken betreffende de innovatie van beton is dat er veelal nieuw of 20% aan circulaire toeslagstoffen in het beton worden ingezet. Daarnaast wordt beton ingezet door het te granuleren als goede recyclingoptie. Beton is wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal. In ons project gaan we naar 100% circulair beton. Dit circulair beton wordt geproduceerd met zand, grind en vulstof als ‘nieuwe grondstof’ uit het puin dat vrijkomt bij de sloop van bestaande bouw- of infrastructurele projecten. Alvorens hier daadwerkelijk circulair beton van kan worden gemaakt, wordt het betonpuin dat vrijkomt uit de projecten gebroken door een innovatieve vinding, de ARAC-breker®. Deze breker breekt het betonpuin en scheidt het hieruit voortkomende zand, grind en vulstof waarmee het circulaire beton kan worden geproduceerd. Dit 100% circulair beton heeft dezelfde technische eigenschappen als ‘traditioneel geproduceerd (nieuw)’ beton. Sterker nog: qua sterkteontwikkeling lijkt circulair beton beter te scoren. Het heeft eveneens een circulaire certificering; een unieke en baanbrekende innovatie.
Verder onderzoek doen naar de ‘slim breken techniek’ alsmede het daadwerkelijk toepassen van circulair beton geproduceerd op basis van (vrijwel) 100% circulaire grondstoffen is nog volop in ontwikkeling. Met dit project gaan we deze ontwikkelingen verder vorm geven en hopen we het eerste consortium te worden dat daadwerkelijk 100% circulair beton produceert en in haar project toepast.

Digitale transformatie en samenwerking
Dit project behelst in het kort een innovatieve ‘digitale fabriek’ en een productieketen die uit drie stappen bestaat: de productie van grondstoffen uit afval of via de agrarische sector, duurzaam ontwerp van gebouwen en de assemblage van modulaire, circulaire woningen. Dit alles wordt aangestuurd door digitale tools, waardoor een innovatieve ‘digitale fabriek’ ontstaat. Partners kunnen via een open-source engineeringsplatform bijdragen aan de productie op basis van verifieerbare data.
Innovatieve materialen en productieprocessen
Beton afkomstig van sloopwerken van Van Mensvoort wordt verwerkt tot 100% circulair beton, wat aanzienlijk bijdraagt aan CO2-reductie. Daarnaast wordt duurzame (niet-gebakken) baksteen geproduceerd via een energiezuinig ‘koud’ procedé, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en minder gebruik van primaire materialen. Verder zet het project in op het gebruik van biobased materialen zoals hout, bamboe, miscanthus, hennep en mycelium. Deze materialen worden vanuit de agrarische sector getransformeerd tot hoogwaardige bouwmaterialen. Dat gebeurt in de Modulefabrique, waar wanden, vloeren en daken in samenwerking met co-makers worden geproduceerd. Daarnaast worden traditionele bouwmaterialen hergebruikt.
Samenwerking is cruciaal
Samenwerking is cruciaal voor het succes van dit project. Avans Hogeschool, Fontys Hogeschool, Koning Willem 1 College en de Technische Universiteit Eindhoven ondersteunen de projectpartners in het bepalen van de financiële waarde van circulaire en biobased materialen en de (uitvoerings)technische toepasbaarheid ervan.
Duurzaamheidsdoelen en resultaten
Het doel van dit project is het stimuleren van de toepassing van circulaire en biobased materialen in de bouw. Harm van den Hoogenhoff, directeur van Van Mensvoort: “Met het leveren van betonpuin uit sloopwerken (circulair beton) draagt Van Mensvoort in dit project bij aan circulair bouwen en levert dit een significante reductie in CO2-uitstoot op.”
Toekomstbestendige sector
Het project draagt bij aan de toekomstbestendigheid van de sloopsector in Zuid-Nederland en Nederland als geheel. De ontvangen subsidie maakt het mogelijk om deze ambitieuze plannen te realiseren en sluit perfect aan bij de ambities van het EFRO-programma 2021-2027 (OPZuid), waarbij regionale economie en innovatie worden versterkt met maatschappelijke en economische impact als doel.